Er zijn meerdere soorten brandblussers, maar welke gebruik je wanneer?

Simpel gezegd zijn er 2 verschillende soorten brandblussers geschikt voor thuis of kantoor gebruik, namelijk:

  • Poederblussers;
  • Schuimblussers;

Maar welke brandblusser heb jij nu nodig? Zoals altijd zitten er enkele voor- en nadelen aan elk type.


Poederblusser

Een poederblusser werkt zoals de naam al verklapt door middel van een bluspoeder. Dit poeder smoort bepaalde chemische processen van verbranding in de kiem en dit maakt het efficiënt in het stoppen van brand. Het poeder is effectief tegen vaste stoffen zoals: hout, gassen en vloeistoffen.

Een poederblusser is goed bestendig tegen verschillen in temperatuur, is heel betrouwbaar en blust erg goed. Vandaar dat het ook een van de meest populaire brandblussers is. Echter, er zitten ook nadelen aan deze vorm van blussen. De reden hiervoor is dat het poeder veel schade kan aanrichten, waardoor de poeder amper een verkoelende werking heeft.


Schuimblusser

Een alternatief van de poederblusser is de zogeheten schuimblusser. Met de schuimblusser spuit je een blusschuim op het wakkerende vuur, met als resultaat dat hier geen zuurstof meer bij komt. Dit zal de brand stoppen en heeft als pluspunt dat het ook nog een koelende werking heeft. Een schuimblusser blust zowel branden in vaste stoffen als in vloeistoffen.

Door het blussen met schuim veroorzaak je minder nevenschade. Ook is de blustijd lang, de bediening eenvoudig en zorgt het koelend effect voor een laag risico op hernieuwde ontvlamming. Een nadeel is dat een schuimblusser niet geschikt is om gasbranden (C) mee te blussen. Verder zijn ze niet vorstbestendig en moet je voor een schuimblusser iets dieper in de buidel tasten in vergelijking met poederblussers.

Op zoek naar een schuim of poederblusser? Klik dan hier!