Tips en advies om deze zomer veilig te barbecueën

Tips en advies om deze zomer veilig te barbecueën

De zomer is het perfecte seizoen om de barbecue aan te steken en te genieten van sappige hamburgers en gegrilde groenten. Echter is het belangrijk de brandveiligheid niet uit het oog te verliezen. In dit blogbericht delen we waardevolle tips en richtlijnen om ervoor te zorgen dat jouw barbecuefeest niet alleen heerlijk, maar ook veilig is.

Plaatsing en omgeving

Bij het opzetten van je barbecue is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen. Zorg ervoor dat de barbecue stabiel staat op een vlakke ondergrond, weg van overhangende takken, droog gras of brandbare materialen.

Houd voldoende afstand tussen de barbecue en andere objecten, zoals meubels, parasols of gordijnen. Dit minimaliseert het risico op brand en voorkomt onbedoelde schade aan eigendommen.

Zet je barbecue buiten

Binnenhuis barbecueën brengt aanzienlijke gevaren met zich mee, met name op het gebied van brand en koolmonoxidevergiftiging. Het gebruik van open vlammen, brandbare materialen en brandstoffen zoals houtskool of gas verhoogt het risico op brand aanzienlijk. Een klein vonkje of een onbedoelde vlam kan snel leiden tot een onbeheersbare brand.

Verder kan het ontbreken van een goede ventilatie in een binnenruimte leiden tot de ophoping van schadelijke gassen, waaronder koolmonoxide.

Toezicht en kinderen

Laat de barbecue nooit onbeheerd achter en zorg ervoor dat kinderen te allen tijde onder toezicht staan. Een brandende barbecue kan erg verleidelijk zijn voor nieuwsgierige kinderen, dus houd ze op een veilige afstand. Het is ook raadzaam om een aparte "kindvrije zone" in te stellen rondom de barbecue om ongelukken te voorkomen.

Brandstoffen en ontsteking

Gebruik, afhankelijk van het type barbecue dat je hebt, alleen geschikte brandstoffen, zoals houtskool, briketten of gas. Volg de instructies van de fabrikant voor het veilig aansteken van de barbecue. Vermijd het gebruik van brandbare vloeistoffen zoals benzine of alcohol.

Blusmiddel binnen handbereik

Het is altijd verstandig om een brandblusser en een blusdeken binnen handbereik te hebben tijdens het barbecueën. Mocht er onverhoopt een vlam ontstaan, dan kun je snel en adequaat reageren om de situatie onder controle te krijgen.

Brandende kolen en as

Laat de kolen volledig afkoelen voordat je ze verwijdert. Bewaar ze in een metalen emmer met een deksel om te voorkomen dat de as opnieuw ontbrandt. Gooi de as pas weg als je zeker weet dat deze volledig is afgekoeld.

Waar moet ik op letten bij een gasbarbecue?

 1. Controle van gasleidingen en aansluitingen
  Controleer regelmatig de gasleidingen en aansluitingen op eventuele lekken. Gebruik een oplossing van water en zeep om te controleren op een gaslekkage. Als je bubbels ziet verschijnen, sluit dan onmiddellijk de gastoevoer af en repareer het lek voordat je de barbecue opnieuw gebruikt.

 2. Gasflesconditie
  Zorg ervoor dat de gasfles in goede staat verkeert voordat je deze gebruikt. Controleer op eventuele beschadigingen, roest of lekkages. Gebruik nooit een beschadigde gasfles en laat deze indien nodig vervangen.

 3. Correcte aansluiting van de gasfles
  Controleer of de gasfles correct is aangesloten op de barbecue. Zorg ervoor dat de gasregelaar stevig vastzit op de gasfles en controleer op lekkages rondom de aansluiting. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het correct aansluiten van de gasfles.

 4. Controle van slangen
  Controleer de gasslang regelmatig op slijtage, barsten of beschadigingen. Vervang de slang indien nodig. Een beschadigde slang kan leiden tot gaslekkage en brandgevaar.

 5. Plaatsing van de gasfles
  Zorg ervoor dat de gasfles altijd rechtop staat en stevig is geplaatst op een stabiele ondergrond. Plaats de gasfles op een veilige afstand van de warmtebron om oververhitting te voorkomen.

 6. Correcte uitschakeling na gebruik
  Zorg ervoor dat je de gasbarbecue correct uitschakelt na gebruik. Sluit de gastoevoer af en laat de resterende gasdruk in de leidingen ontsnappen voordat je de barbecue opbergt.

Waar moet ik op letten bij een elektrische barbecue?

 1. Waterdichtheid
  Controleer of de elektrische barbecue voldoende waterdicht is. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er water in de elektrische componenten terechtkomt, wat gevaarlijk kan zijn.
  Veel elektrische barbecues hebben een IP-classificatie (Ingress Protection), zoals IPX4 of IPX5, die aangeeft in hoeverre ze beschermd zijn tegen water. Een hogere IP-classificatie betekent een betere waterbestendigheid. IPX4 betekent bijvoorbeeld dat de barbecue beschermd is tegen spatten vanuit alle richtingen, terwijl IPX5 betekent dat hij beschermd is tegen waterstralen vanuit alle richtingen.

 2. Verlengsnoer
  Als je een verlengsnoer gebruikt, zorg er dan voor dat het geschikt is voor buitengebruik en dat het de juiste capaciteit heeft om het vermogen van de barbecue aan te kunnen. Gebruik geen beschadigde snoeren en zorg ervoor dat ze niet in de buurt van warme oppervlakken komen.

 3. Oververhitting
  Houd de barbecue in de gaten om oververhitting te voorkomen. Als de behuizing te heet wordt, kan dit een brandgevaar opleveren. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie rondom de barbecue en plaats deze niet op brandbaar materiaal.

 4. Veiligheidsschakelaar 
  Controleer of de elektrische barbecue is uitgerust met een veiligheidsschakelaar die de stroom automatisch uitschakelt als er een storing optreedt. Dit kan helpen om elektrische schokken of brand te voorkomen.

 5. Onderhoud
  Houd de elektrische barbecue schoon en volg de instructies van de fabrikant met betrekking tot het onderhoud. Verwijder regelmatig vet en voedselresten om te voorkomen dat er brand ontstaat.

 6. Toezicht
  Blijf altijd in de buurt van de barbecue tijdens het gebruik en laat deze niet onbeheerd achter. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt reageren in geval van een probleem.