Waar moet ik een koolmonoxide melder plaatsen?

Waar moet ik een koolmonoxide melder plaatsen?

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is gevaarlijk omdat het een giftig gas is dat bij inademing in het lichaam wordt opgenomen en de zuurstof in het bloed vervangt. Het is onzichtbaar, heeft geen geur, smaak of kleur en wordt geproduceerd wanneer brandstoffen, zoals gas of benzine, onvolledig verbranden. 

Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?

Koolmonoxide is gevaarlijk omdat het een giftig gas is dat, wanneer het wordt ingeademd, het zuurstof in je bloed vervangt. Hierdoor krijgt je lichaam te weinig zuurstof binnen om goed te kunnen functioneren. Wanneer je teveel van dit gas binnenkrijgt kan het leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs overlijden.

Koolmonoxide is onzichtbaar en heeft geen geur of smaak. Hierdoor is het niet te detecteren zonder een speciale meter. Het is daarom belangrijk om altijd een werkende koolmonoxidemelder in huis te hebben om je te waarschuwen wanneer er een verhoogde concentratie koolmonoxide aanwezig is.

Waar plaats ik mijn koolmonoxidemelder?

Het is aan te raden om op iedere verdieping een koolmonoxidemelder te plaatsen. De beste plekken zijn in de buurt van potentiële bronnen van koolmonoxide. Denk hierbij aan keukens, garages en wasruimtes.

Doordat het gas alleen stijgt en daalt door zich te mengen met lucht om zich heen, kun je niet zomaar een koolmonoxidemelder aan het plafond hangen en verwachten dat deze efficiënt werkt.

Een ruimte met een verbrandingstoestel.

 • Installeer de koolmonoxidemelder 1 tot 3 meter van alle verbrandingstoestellen vandaan in de luchtstroom van het verbrandingstoestel.
 • Installeer de koolmonoxidemelder niet in een nok, een hoek van een kamer of op gewelfde plafonds of geveldaken.
 • Instaleer de koolmonoxidemelder  in kleine ruimtes (<4m³) vlak buiten deze ruimte. 
 • Installeer de koolmonoxidemelder  om minimaal 60 cm van omliggende muren. Installatie op zowel muren als het plafond is mogelijk in ruimtes met een verbrandingstoestel.

co-melder Alecto Home

  Een ruimte zonder een verbrandingstoestel.

  Als er geen warmtebron in een ruimte aanwezig is, is het nog steeds belangrijk om een koolmonoxidemelder in deze ruimte te plaatsen. Koolmonoxide kan nog steeds in de lucht aanwezig zijn, door bijvoorbeeld een lek in de afvoerleiding van een verwarming of andere gasgestookte apparaten in een naburige ruimte.

  • Installeer de koolmonoxidemelder in ruimtes zonder verbrandingstoestellen bij voorkeur op ademhoogte. 
  • Installeer de koolmonoxidemelder op minimaal 90 cm van een nok, een hoek van een kamer of op gewelfde plafonds of geveldaken.
  • Installeer de koolmonoxidemelder op minimaal 60 cm van omliggende muren en plafonds.

  In een slaapkamer

  • Installeer de koolmonoxidemelder in slaapkamers op ademhoogte tijdens het slapen.
  • Installeer de koolmonoxidemelder niet in een nok, een hoek van een kamer of op gewelfde plafonds of geveldaken.

  Wat te doen wanneer de koolmonoxidemelder afgaat?

  Heb je een koolmonoxidemelder in huis en gaat deze af? Verlaat dan onmiddellijk het huis en wacht buiten. Bel de brandweer om te helpen bij het identificeren en oplossen van het probleem. Het is belangrijk dat iedereen die zich in het huis bevond zich te laten controleren op tekenen van koolmonoxidevergiftiging, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, vermoeidheid en verwarring.

  Overige tips voor het ophangen van een koolmonoxidemelder

  • Installeer de koolmonoxidemelder niet achter gordijnen of meubels. Koolmonoxide moet de sensor kunnen bereiken zodat het koolmonoxide goed door de sensor waargenomen kan worden.
  • Zorg ook ervoor dat je de melder niet bij luchtinlaten plaatst. 
  • Installeer de koolmonoxidemelder niet in vochtige en natte ruimtes, zoals de badkamer.


  Helaas zijn veel mensen zich niet bewust van de gevaren van koolmonoxide en hebben ze geen koolmonoxidemelder in huis. Doordat koolmonoxide geurloos en onzichtbaar is, is essentieel om een koolmonoxidemelder in huis te hebben om op tijd gewaarschuwd te worden bij eventuele uitstoot.

  Heb je nog geen koolmonoxidemelder in huis? Bekijk dan ons aanbod in onze webshop!