Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide is gevaarlijk omdat het een giftig gas is dat bij inademing in het lichaam wordt opgenomen en de zuurstof in het bloed vervangt. Het is onzichtbaar, heeft geen geur, smaak of kleur en wordt geproduceerd wanneer brandstoffen, zoals gas of benzine, onvolledig verbranden.
Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?
Koolmonoxide is gevaarlijk omdat het een giftig gas is dat, wanneer het wordt ingeademd, door het lichaam wordt opgenomen en de zuurstof in het bloed vervangt. Hierdoor krijgt je lichaam te weinig zuurstof binnen om goed te kunnen functioneren. Wanneer je teveel van dit gas binnenkrijgt kan het leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs overlijden.
Koolmonoxide is onzichtbaar en heeft geen geur of smaak. Hierdoor is het niet te detecteren zonder een speciale meter. Het is daarom belangrijk om altijd een werkende koolmonoxide melder in huis te hebben om te waarschuwen wanneer er een verhoogde concentratie koolmonoxide aanwezig is.
Waar plaats ik mijn koolmonoxide melder?
Het is aan te raden om op iedere verdieping een koolmonoxide melder te plaatsen. De beste plekken zijn in de buurt van potentiële bronnen van koolmonoxide. Denk hierbij aan keukens, garages en wasruimtes.
Doordat het gas alleen stijgt en daalt door zich te mengen met lucht om zich heen, kun je niet zomaar een koolmonoxide melder aan het plafond hangen en verwachten dat deze efficiënt werkt.
Een ruimte met een verwarmingsbron.
- Als er een warmtebron in de ruimte is, zoals een verwarming of een fornuis, is het belangrijk om de koolmonoxide melder dicht bij deze bron te plaatsen. Dit is van belang omdat dit potentiële bronnen van koolmonoxide kunnen zijn als ze niet goed functioneren.
- Door de warme lucht van deze apparaten stijgt de koolmonoxide. Plaats daarom de CO-melder zo hoog mogelijk. Het beste is het plafond. Dit geldt ook voor schuine daken.
- Zorg ervoor dat er ten minste 30 centimeter ruimte is tussen de koolmonoxide melder en omliggende muren.
Een ruimte zonder een verwarmingsbron.
Als er geen warmtebron in een ruimte aanwezig is, is het nog steeds belangrijk om een koolmonoxide melder in deze ruimte te plaatsen. Koolmonoxide kan nog steeds in de lucht aanwezig zijn, door bijvoorbeeld een lek in de afvoerleiding van een verwarming of andere gasgestookte apparaten in een naburige ruimte.
- In ruimtes zonder verwarmingsbron stijgt koolmonoxide nauwelijks. Het is dan ook aan te raden om de koolmonoxide melders op te hangen op ademhoogte (circa 1,5 meter hoogte).
- Hang in slaapkamers de CO-melder op kussenhoogte/slaaphoogte.
Wat te doen wanneer de koolmonoxide melder afgaat?
Heb je een koolmonoxide melder in huis en gaat deze af? Verlaat dan onmiddellijk het huis en wacht buiten. Bel de brandweer om te helpen bij het identificeren en oplossen van het probleem. Het is belangrijk dat iedereen die zich in het huis bevond zich te laten controleren op tekenen van koolmonoxidevergiftiging, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, vermoeidheid en verwarring.
Overige tips voor het ophangen van een koolmonoxide melder
- Zorg dat je geen koolmonoxide melder ophangt achter objecten. Denk hierbij aan gordijnen of kasten.
- Zorg ook ervoor dat je de melder niet bij luchtinlaten plaatst.
Helaas zijn veel mensen zich niet bewust van de gevaren van koolmonoxide en hebben ze geen koolmonoxide melder in huis. Doordat koolmonoxide geurloos en onzichtbaar is, is essentieel om een koolmonoxide melder in huis te hebben om op tijd gewaarschuwd te worden bij eventuele uitstoot.
Heb je nog geen koolmonoxide melder in huis? Bekijk dan ons aanbod in onze webshop!
Laat een reactie achter